Életpályatervezés családja, gyermeke részére. Hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjon! Érdeklődni: 06 30 737 4043

Hírek, tanácsok családoknak

Minden, ami érdekelheti a magyar családokat. Gyermeknevelés, megélhetés, utazás, sport, tanulás, oktatás, mindenféle.

Friss topikok

Az egyiptomi forradalom okai

2011.02.02. 11:17 - Balintpeter

Címkék: család egyiptom iszlám forradalom éhezés szegény

Recseg-ropog a rendszer Egyiptomban. Megpróbáltam összeszedni azokat a tényezőket, melyek kiválthatták a mostani tüntetés-sorozatot. Íme!

1. Iszonyatos a szegénység. A családok jelentős része éhezik, vagy minimális szinten tudja táplálni magát. Egy állami alkalmazásban dolgozó könyvelő fizetése nagyjából ötven euró, egy kiló kenyér pedig- legalábbis a boltokban- egy euró. A legtöbb család arra kényszerül, hogy a bazárokban, alkalmi piacokon vásároljon.

2. Kis területen él nagy népesség. Kairó a világ egyik legzsúfoltabb városa. A mezőgazdasági területek aránya kicsi. Elég egy rossz termésű év, és katasztrófa közeleg.

3. Mubarak elnök rendszere diktatorikus. Ellenzéki pártok csak névleg működnek. Mubarakot azért nem buktatták meg eddig, mert fontos közvetítő szerepet játszott az izraeli-palesztin konfliktusban.

4. Az iszlám terrorizmustól félve, az iszlám egyház egészét háttérbe szorították. A papság rebellis részét börtönbe zárták. Csak olyan papok dolgozhatnak, akik feltétel nélkül lojálisak a rendszerhez.

5. A hadsereg álláspontja sem egyértelmű. Nem szívesen lőnek a közkatonák.

6. A száműzött, háttérbe szorított ellenzlki vezetők hmar a tüntetés élére álltak.

Az ellenzék péntekig adott haladékot Mubaraknak. Kérdés, hajlandó lesz-e lemondani, vagy teljesíteni a követeléseket.
 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladok.blog.hu/api/trackback/id/tr1002633027

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az egyiptomi tüntetőkkel - Hungarian solidarity 2011.02.02. 20:56:22

Mutassuk meg, hogy Magyarország a szabadság oldalán áll!Kilencedik napja tartottak a többnyire békés demonstrációk Egyiptomban, az elnök lemondását követelve. A mai napon Mubarak elnök verőlegényei (nemzetközi sajtó források szerint a rendvédelmi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aser 2011.02.04. 01:59:07

én mondok még egy okot:
Szaud arábia nagyhatalmi törekvései.
Már bejelentette igényét,mint a G-20-ak tagja,belépni a BRIC államok közé.
Először Tunézia,Egyiptom,Jordánia,Jemen,Sziria.

Ugy néz ki,Irán és Szaud arábia köré tömörülnek a közel-keleti Államok. Ezek érdeke,hogy megdőljenek a 30 éves diktaturák és a zavarosban az ő embereik kerüljenek hatalomra.

Balintpeter 2011.02.04. 10:25:05

Ez igaz. Szaúd-Arábiában több ezer herceg él, a királyi család struktúrája laikus számára átláthatatlan. Mindegyik derék családtagnak juttatni kell valami koncot. Ez országon belül nem lehetséges, hát, akinek nem jut falat otthon, megpróbál szerezni külföldön.

E.Katolnai 2011.02.04. 16:25:58

Egy fontos, mindenki által agyonhallgatott észrevételt szeretnék tenni, az elemzésekből, cikkekből mindig kimaradó, ám valójában a bajok gyökerét alkotó harmadik-világ béli túlszaporodásról.

Egyiptom lakossága az 50. évek elején 22 millió volt, ma több, mint 80 millió. Egy már eleve szegény országba nem léteznek azok a külső társadalmi szükségek, feltételek, intézmények melyek képesek lennének lépést tartani az ilyen szabadon eleresztett szaporulattal. Kórházak, iskolák, ipar, kinek a pénzéből lehetne millió számra munkahelyet teremteni; normális életkörülményeket, egészséges környezetet? Felépítenek nagy nehezen egy iskolát, és már kell másik kettő, mert közben megint csináltak egy rakás gyereket. Nem lehet csak úgy nyakló nélkül büntetlenül szaporodni és közben másoktól (államtól) elvárni, h teremtsen mindenkinek munkát,kényelmes megélhetést, és biztosítsa a javak igazságos elosztását. Illetve lehet szaporodni minden kontroll nélkül, de akkor tessék elviselni a nyomort, a munkanélküliséget, a kilátástalanságot! (aztán olyan sincs, h jön allah-mohammed és minden kis gyereknek ad egy zsák aranyat.) A mezőgazdaság nagyüzemű modern termelési rendszere teljesen kiszorítja a néhány hektáros hagyományos kisgazdaságokat; kevesebb munkaerőre van szükség és az elszegényedő kisparasztság csak tovább növeli a nyomorultak számát. Egyszerűen sokan vannak, túl sokan és a felesleges embertömegeknek csak az utópisztikus képzelgésekben fog valaki millió számra munkát teremteni.

Na és mi az egyiptomi megoldás, ha engem kérdeznek? Hát szaporodjatok tovább, csináljátok a sok gyereket, mert milyen szép a kerek szám: 'százmillió', amit húsz éven belül elfogtok érni. Ez a megoldás: még több gyerek, még több munkanélküli, még nagyobb nyomor.
Na de komolyra fordítva a szót szerintem Mubarak a gonosz sátán, hanem az az aljas, szégyentelen és gonosz, aki hergeli, biztatja a hót-szegény, buta tömegeket, hogy szüljenek még többet, szaporítsák a nyomort. Elsősorban rájuk kéne mutogatni.

Ez - a túlszaporodás - Egyiptom és az összes harmadik világba tartozó országoknak a rákfenéje, átka és legnagyobb problémája. Erről nem szeretnek értekezni politikusaink, zsurnalisztáink, társadalom tudósaink.

Üdv Katolnai
süti beállítások módosítása