Életpályatervezés családja, gyermeke részére. Hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjon! Érdeklődni: 06 30 737 4043

Hírek, tanácsok családoknak

Minden, ami érdekelheti a magyar családokat. Gyermeknevelés, megélhetés, utazás, sport, tanulás, oktatás, mindenféle.

Friss topikok

Változások 2011

2011.01.03. 10:58 - Balintpeter

Címkék: család gyerek magyarország kormány szülő adózás egészség változás nyugdíj 2011 gyes közoktatási törvény

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a legfontosabb változásokat, melyek 2011. január 1-től lépnek életbe, s érintik a magyarországon élő családokat.

GYES
Az Orbán-kormány döntése értelmében a GYES a jelenlegi két évről három évre emelkedik: ennyit lehet otthon a kismama gyermekével. Lehetséges a harmadik évben munkát is vállalni, maximum a minimálbér feléig terjedő fizetéssel. Ez utóbbi intézkedést azért hozták, hogy a kismamák minél zökkenőmentesebben tudjanak visszailleszkedni a munkaerőpiacra.

Családi adókedvezmény

Életbe lépett minden idők legalacsonyabb magyarországi jövedelemadó-kulcsa, a 16 százalékos SZJA. Újdonság, hogy a családosok adókedvezményt vehetnek igénybe. Minél több gyermeket nevel valaki, annál magasabb lehet ez a kedvezmény. Három gyermekkel akár már több tízezer forintot is megspórolhatunk.

Nők nyugdíjazása

Ellentétben azzal, amit az ellenzék állított: a nők negyven év munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba. Ezzel voltaképpen "keletkezik" a családban egy nagymama, aki, ha szükséges, tud vigyázni a gyerekre. A negyven évbe azonban nem számítanak bele a tanulássa illetve szakmai gyakorlattal töltött esztendők.

Nő a minimálbér
A minimálbér emelkedik, január 1-től 78 000 forint. Ez remélhetőleg növeli az alacsony életszínvonalon élő családok lehetőségeit.

TV: Jobban vigyáznak a gyerekekre

Az elmúlt években swzámtalan panasz érkezett, miszerint a televziók től erőszakosak, igénytelenek. Az új médiatörvény fokozott figyelmet fordít a gyermekek lelki egészségének megőrzésére. Változik a korhatár-besorolás- szigorúbb lesz- valamint jelezni kell ,ha a filmben vagy bármilyen műsorban pornográf tartalmak találhatók

Közoktatási törvény

Az iskolásokat illetve szüleiket érintő változás: elkészült az új közoktatási törvény tervezete. Ez megpróbálja világosabbá tenni az oktatás során elérendő célokat, műveltségtartalmakat. Újra lesz országosan érvényes tanterv, nem fordulhat elő, hogy a miskolci gyerek mást tanul, mint a pesti. Ez könnyíti a család helyzetét iskolaváltás esetén. Nagyobb figyelmet fordít a tehetséggondozásra, valamint az egészséges életmódra nevelésre.

Reméljük...

A fent említett változások véleményem szerint pozitívan érintik a családokat: szülőt, gyereket, nagyszülőt. Nő a család szerepe a társadalomban. Csak remélni merem, hogy a reformok, változások meg is valósulnak, nem maradnak pusztán papíron.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladok.blog.hu/api/trackback/id/tr622556132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása