Hírek, tanácsok családoknak

Minden, ami érdekelheti a magyar családokat. Gyermeknevelés, megélhetés, utazás, sport, tanulás, oktatás, mindenféle.

Friss topikok

Nők nyugdíjban

2011.01.05. 10:41 - Balintpeter

Címkék: munka család nyugdíj munkaviszony gyes

Amint már beszámoltunk róla, az Orbán-kormány javaslatát elfogadta az Országgyűlés, ezért a magyar nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek.

Kérdés: mi számít bele ebbe a 40 esztendőbe? A határozat szerint nem vehető figyelembe a tanulóidő, a szakmai gyakorlattal eltöltött idő. Beleszámít viszont a GYES-es töltött időszak, de nem száz százalékosan.
Vegyünk egy példát! Egyik ismerősön 46 év munkaviszonnyal áll, s úgy tájékoztatták, elmehet nyugdíjba. Annak idején két gyermekkel összesen 6 évig volt otthon és kapta a GYES-t. Ezt most négy évbe számítják be neki.
Tehát papíron olyan, mintha 44 év munkaviszonya lenne, lehetősége van tehát nyugdíjba menni. A nyugdíja összege pedig pont annyi lett, mintha az öregségi nyugdíj alsó korhatáránál vonult volna vissza. Nem igazak tehát azok a "sajtóértesülések", miszerint kevesebbet kapnak azok a nők, akik élnek a lehetőséggel, s több évtizedes fáradságos munka után úgy döntenek, szeretnének többet a családdal lenni, vigyázni az unokára.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladok.blog.hu/api/trackback/id/tr982562044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása